Een strakke ecologische tuin? Het kan!
Een goed ontworpen strakke ecologische tuin is liefst heel wat dingen tegelijk: onderhoudsvriendelijk, ruim én functioneel. Heel wat eisen dus. Liefst ziet die tuin er dan ook nog eens heel strak uit. Onmogelijk zeg je? Toch niet.
Wanneer de eerste ideeën voor het ontwerp van de ideale tuin op papier worden gezet, besef je dat elke tuin uniek is; aangepast aan de omgeving en de verwachtingen van diegene die ervan zullen genieten.
Hoe creëer je een tuin die er strak uitziet?
Je houdt best rekening met de identiteit van het huis en de bestaande structuren. Vanuit die elementen trek je lijnen door, waarop het basisontwerp wordt gemaakt. Door met lijnen te spelen én die op mekaar af te stemmen, creëer je niet alleen diepte in je tuin, maar ook rust.
Voor de realisatie van een strak uitziende tuin, gebruik je liever geen symmetrie. Dat kan ook strak zijn, maar is een te voor de hand liggende manier van ontwerpen. Je moet wél zorgen voor een evenwicht, wat natuurlijk een grotere uitdaging is, maar een mooi eindresultaat garandeert. De klassieke opstelling: perceelgrens, draad, haag, plantenvak, gras, vermijd je best. Hier is het ook van belang dat je ook voor een stuk je gevoel volgt: het plaatje moet kloppen.
Een functionele én ecologische tuin? Een makkie!
Een ecologische tuin moet ook altijd een mooie ruimte zijn. Maar tegelijk moet een tuin ook functioneel zijn. Bij het ontwerp mag je dat niet uit het oog verliezen. Best hanteer je de gouden regel: dicht bij je huis hou je het strak en functioneel. Verder van huis kan je de natuur wat meer de vrije hand geven.
Kort bij de woning kan je bijvoorbeeld overwegen om mooie plantenvakken te voorzien, waar je het water van je terras laat infiltreren. Dat is ecologisch én doet geen afbreuk aan een strak ontwerp. Verder in de tuin kan je dan een mooie waterpartij implementeren. De lijnen waarmee je dan rekening houdt, zijn gelinkt aan de windrichting, georiënteerd op het (zuid-)westen. Dat laatste is tegelijk ook een ecologische ingreep omdat, in combinatie met een goede pomp, het oppervlaktevuil dan automatisch in de juiste richting wordt afgevoerd. Dat bespaart op jaarbasis heel veel energie.
Structuren uit de grond halen
Verhoogde randen geven een strakke look & feel terwijl ze ook multifunctioneel zijn. Je krijgt niet alleen een stijlelement maar ook een bankje om te gaan zitten. Door bepaalde elementen zo te verhogen, moet je ook veel minder diep graven, waardoor je minder grondverzet hebt, minder CO2 gaat uitstoten en uiteindelijk ook minder kosten gaat maken.
Dus je ziet, een strakke, functionele én ecologische tuin ligt binnen handbereik, wanneer je rekening houdt met een paar vuistregels: ontwerp in functie van de omgeving, zoek naar de juiste lijnen, vermijd symmetrie en implementeer een paar slimme elementen.
Zie je door het gras, je tuin niet meer? Of door de bomen het bos? Wat ook de juiste uitdrukking is, wij ontwerpen met jou de ideale tuin.
Geef vrijblijvend een seintje.
We wisselen graag met je van gedachten.