Onderhoudsvriendelijke tuin met terras en overkapping

17 juni 2020

De familie Huyghens wilde graag een onderhoudsvriendelijke tuin met overkapping. Wij maakten een ontwerp waarbij we het bestaande terras integreerden in het geheel. En waarbij we rekening hielden met de bestaande lijnstructuren, het duurzame karakter en de bodemvereisten.

Overkapping met terras

Voor dit project kregen we de specifieke vraag om een overkapping met terras in de tuin te voorzien. Uit onze 3D-volumestudie bleek dat deze het best tot z’n recht zou komen achteraan in de tuin. Om zo het maximum uit zon en schaduw te halen. En om ‘m ook echt deel te laten uitmaken van de tuin, de beplanting en het belevingsverhaal.

Balkstructuren als verlengstuk van de architectuur

Daarnaast vonden we het ook belangrijk om de architectuur van het huis door te trekken in ons ontwerp. Daarom kozen we ervoor om de lijnvoering van hun raampartij door te laten lopen via balkstructuren, die op hun beurt doorlopen naar de overkapping. Door de lijnen te accentueren en op verschillende plekken te laten terugkomen, creëerden we een gevoel van rust in de tuin.

De balkstructuur zelf bestaat uit metaalwerk met dimbare ledverlichting. Om zo een avondbeleving te creëren waarbij zowel functionaliteit als gezelligheid centraal staan. Bovendien laat de structuur ook toe om doeken te hangen, zodat de familie er een tweede schaduwterras kan creëren.

Lijnenspel met weelderige beplanting

Om de overgang van het bestaande terras naar het nieuwe, overdekte terras te accentueren, hebben we gespeeld met stapstenen en grote voegen. Ook die accentueren weer de rechte lijnvoering in ons verhaal. De weelderige groene en witte beplanting aan weerszijden zorgt dan weer voor een sfeervol contrast met de strakke lijnen en donkerdere kleuren.

Het lijnenspel lieten we eveneens terugkomen in de vaste, houten bankstructuur en houten tuinwand langs de zijkant. Die plaatsten we bewust onder de bestaande boom, zodat we ‘m beter konden integreren in het nieuwe verhaal en de familie maximaal kan profiteren van de natuurlijke schaduw.

Multifunctionele graszone

Om de tuin zo multifunctioneel mogelijk te maken, creëerden we ook een graszone langs het overdekte terras. Door het terras aan de graskant open te trekken, kan de familie het makkelijk uitbreiden wanneer ze volk ontvangen. Aan de overige drie zijdes zorgden wij dan weer voor rugdekking, waardoor de gezelligheid van het terras centraal blijft staan.

Jouw persoonlijk tuinontwerp?

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op en we bekijken graag samen hoe we jouw droomtuin kunnen realiseren. Of bereken hier alvast de prijs van jouw tuinontwerp.

© Ecoland+dsgn 2020 | EXPLICIET