Gezellige inrichting van binnenplaats aan landelijke woning

28 juli 2021

Voor een prachtige woning met boerderij-look in Stevoort, gingen we aan de slag voor de inrichting van een grote binnenplaats langs het huis. Tegelijk pakten we de hele omgeving aan en werden verschillende elementen toegevoegd, zoals een grote toegangspoort, verschillende terrassen, een hybride zwembad en een poolhouse. We keken naar voor de klant belangrijke elementen zoals privacy en zomercomfort.

Project: landelijke woning op 16a met veel organische lijnen in Stevoort (Hasselt)

Klanten: jong koppel zonder kinderen

Vraag: (her)inrichting van een grote oppervlakte met behoud van een binnenplaatsgevoel

 

Bestaande identiteit gerespecteerd

De look en feel van de binnenplaats waren belangrijk voor de klant. Het woonhuis is deels ook een thuispraktijk voor een therapeut, waardoor het afschermen van het privégedeelte belangrijk is. Er is ook een zuid-gericht groot raam aan het huis, dus aan die kant moesten we ook werken aan het zomercomfort.

Op de binnenplaats gingen we voor een overdekking en een berghok. Dat is voor een stuk functioneel, maar accentueert vooral de gezelligheid. Aan de voorgevel voorzagen we een extra muur en een brede poort om zo de grote oppervlakte te breken. Er werd ook gekozen voor een combinatie van verhardingen: uitgewassen beton afgewisseld met kasseien. Dat resulteert uiteindelijk in een rustieke look waarbij de bestaande identiteit van het huis wordt gerespecteerd.

We gingen ook voor de kenmerkende Ecoland-accenten wat betreft de beplanting. Deze werden uiteraard aangepast aan de woning en de aanwezige lijnen van het huis en de omgeving.

 

Groen en bomen in plaats van verharding

De oorspronkelijke binnenplaats was zeer groot en de klant wilde in eerste instantie alles verharden. De oplossing we boden was eenvoudig: alles verdelen in kleinere oppervlaktes binnen het grote plein, met een functioneel pad dat bezoekers tot aan de voordeur leidt. Zo creëerden we een natuurlijk flow via het pad en dit effect werd dan doorgetrokken in de rest van de tuin. We legden ook een groene bufferzone aan tussen het woonhuis en de binnenplaats met grassen tot 1,60m en zelfs 1,80m hoog, wat dan weer voor extra privacy zorgt.

Wat betreft bomen hanteren we altijd het mantra: hoe meer, hoe liever. De volumes in de hoogte zorgen ervoor dat er in het midden een opvulling is die een evenwicht laat ontstaat met het aanwezige brede open vlak. We plantten een Spaanse Aak (Acer Campestre) om een leistructuur te maken. Die kan je snoeien zoals een haag, op hoogte. Het zijn sterke bomen en makkelijk te onderhouden. Ze zijn niet groenblijvend, maar dat was geen issue voor de klant.

 

Poolhouse aan hybride terras

We bouwden in deze tuin ook een nieuw poolhouse. Dit moest volledig in het privé stuk ingepland worden en mocht geen connectie hebben met het meer ‘openbare’ deel van de binnenplaats. Het zwembad, een hybride pool, ligt 40 cm hoger. Dat is o.a. interessant voor de stoelhoogte, waarbij je aan het water kan zitten, zonder extra bankjes te moeten installeren.

Een lounge terras aan het zwembad, groter dan het terras aan het huis, zorgt voor een open gevoel. Het poolhouse is voorzien van alle faciliteiten. Het terras aan de keuken is kleiner en meer besloten, wat voor een intiemere sfeer zorgt. Dat tweede terras ligt aan het zuid-gerichte raam. We zorgden voor planten aan het raam, waardoor er een tuingevoel naar binnen wordt gehaald. We installeerden ook een schuifdeur aan dat raam, in plaats van een luifel, om een oplossing te bieden voor een beter zomercomfort in de lijn met het boerderij-imago van het huis. Zo klopte het hele plaatje.

 

Schatting van onderhoud:

  • Jaar 1 en 2: een anderhalf uur onderhoud per week (onkruid wieden, bewateren, ed.) excl. gras maaien/haag scheren.
  • Jaarlijks: 1 groot onderhoud (liefst door experten met kennis van zaken) + de toplaag van de verharding behandelen tegen groenaanleg en mos. Duurt ongeveer 2 dagen met 2 personen.
  • Jaarlijks: onderhoud hybride zwembad
  • Tweejaarlijks: hout schuren en vernissen (indien gekozen wordt voor duurzaam onbehandeld hout, kan je het natuurlijk laten verkleuren, waardoor er geen onderhoud vereist is).
  • Vijfjaarlijks: bomen snoeien

 

Geïnspireerd door deze tuin? Op zoek naar een eigen invulling? Geef vrijblijvend een seintje. We wisselen graag met je van gedachten.

© Ecoland+dsgn 2021 | EXPLICIET

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.